Skip to main content

Tips voor Vogelhuisjes

Hoe heb je de meeste kans op een bewoond vogelhuisje?

Wil je jonge vogeltjes zien uitvliegen?

Je hebt een vogelhuisje? Met deze de tips vergroot je de kans op een familie pimpelmees of koolmees.

Waar hang je ‘m op?

Bewoond vogelhuisje op balkon pimpelmees

Het beste is een muur, schutting of boom aan de noord- of oostzijde. Dus niet in de volle zon en een zijde waar de wind niet op staat.

Zoek een rustige plek, zodat de vogels niet gestoord worden. Dus niet naast een plek waar je veel zit.

Uit het bereik voor katten! Een hoogte van 2 m of meer is aan te bevelen.

Denk aan een vrije veilige aanvliegroute. Vermijd takken die voor de opening hangen.

De huisjes met een gat van 28 mm zijn voor pimpelmezen. Die van 32 mm zijn goed voor koolmezen. Verschillende vogelsoorten hebben een onderlinge afstand van 3 meter nodig ivm hun territorium. Dezelfde soort zelfs 10 meter.

Vergeet niet: Het is vooral een kwestie van uitproberen!

Kijk op vogelbescherming.nl voor nog meer vogeltips.


Nestkast onderhouden

Heeft een huisje onderhoud nodig?

Een klein beetje. Als de vogeltjes zijn uitgevlogen komt de familie een tijdje niet meer terug, tot de volgende leg. Dan kun je het vogelhuisje van de schroef aftillen en kijken wat er in zit.

Trek de spijker uit de zijkant en til het dakje er af. Het beste is om het huisje schoon te maken voor de volgende leg. Gooi de inhoud bij het GFT afval.

tips voor onderhoud buurjongens mezenkast

Een fijne plek voor vogels maken

een vogelrijke tuin of balkon

Wil je je tuin of balkon aantrekkelijk maken voor vogels, let dan op de volgende dingen:

Hoe meer planten en hoe groter, des te beter! Zorg voor verschillende soorten die het hele jaar door beschutting, voedsel (bessen, insecten) en nestmateriaal bieden.

Zorg voor wat los zand of losse aarde. Daar kunnen vogels hun voedsel vinden en ook in badderen. Vogels houden niet van een tegeltuin.

Een plek met water om de drinken of de badderen maakt je tuin aantrekkelijk voor vogels. En dat is weer leuk om naar te kijken.

Je kan in het najaar en voorjaar vogels voeren als er minder eten voor ze te vinden is. Maak een pindaketting, of hang een pindakaas voederhuisje op. Zo wordt het een levendige boel


Zonnebloempitten voor de vogels

Het wordt gezellig in de wintertuin als je uitgebloeide zonnebloemen laat staan voor de vogels. Aan het begin van de winter zal je zien dat allerlei kleine en bijzondere vogels ze graag eten. Er zullen snel groenlingen, vinken en mezen op af komen. Laat de zonnebloemen in de zomer gewoon door de schutting groeien of bindt ze er aan vast, dat geeft de zonnebloemen extra houvast.

Ook andere bloemen kun je gerust laten staan nadat ze in de herfst uitgebloeid zijn, zoals herfstasters. Je zult zien dat daar ook vogeltjes op af komen.

Kijk op vogelbescherming.nl voor heel veel vogeltips.

zonnebloempitten voor de vogels

Vogels voeren

Lok vogels naar je balkon of tuin met een pindaketting of  vetbolletje. Waar allerlei soorten op af komen is dit pindakaas voederhuisje. Spectaculair hoe er van alles op af komt. Kans op spreeuwen, mezen, boomklevers, kauwen. Zelfs bonte spechten hebben we wel eens gezien.