Skip to main content

Buurjongens wil mensen meer van de natuur laten genieten, dichtbij huis. Wij denken dat dit zowel goed is voor jezelf als voor de omgeving.

Over Buurjongens

originele tuinafscheiding voor natuurlijke tuin Voorburg

Buiten zijn

De Buurjongens worden gelukkig van buiten zijn en laten zich graag verrassen door de natuur, hoe klein ook. Hoe diverser de omgeving, hoe meer kans op leuke ontdekkingen. Tegelijkertijd zien we in Nederland zoveel saaie, recht-toe-recht-aan schuttingen dat we dachten: daar is een hele wereld te winnen. Laten we daar eens wat aan gaan doen!

Sociaal en milieuvriendelijk

We willen met de Buurjongens zo sociaal en milieuvriendelijk mogelijk werken. Daarvoor werken we bijvoorbeeld samen met de sociale werkplaats UW in Utrecht, of betrekken we het onderwijs.  Om het milieu te sparen, gebruiken we onbehandeld hout uit verantwoord beheerde bossen uit Nederland, Duitsland en Polen. Daarnaast proberen we natuur en mensen onderling, en met elkaar, te verbinden, zoals met de BoomBloemBak: daarmee laten we buurtgenoten genieten van kleine stukjes natuur.

insectenhotel en schutting in werkplaats Amersfoort
natuurlijke speelplekken met speelnatuur

Een natuurlijke omgeving

Buurjongens wil mensen meer van de natuur laten genieten, de natuur meer kunnen beleven. Wij denken dat dit zowel goed is voor jezelf als voor de omgeving. Buurjongens probeert de mooie en nuttige kanten van de natuur zo optimaal mogelijk in te zetten, zodat de waarde ervan voor iedereen zichtbaar is. Zorg samen met Buurjongens voor meer biodiversiteit en een mooier (straat)beeld.

Bevorder biodiversiteit vanuit je eigen tuin

Je kunt tuinen met elkaar verbinden door schuttingen met een open structuur te gebruiken. Hierdoor creëer je een groter leefgebied voor egels, kikkers, vogels en andere tuindieren. Met je eigen tuin help je zo mee aan een lappendeken van leefgebiedjes. De vakken kunnen met bloeiende en besdragende planten, snoeiafval en ander oganisch materiaal worden gevuld, waardoor je bijzondere vogels en insecten je tuin in lokt.

oranje vlinder in de tuin

Ons schrikbeeld

Douglas hout voor de schutting

Nederlandse wijken staan vol met saaie schuttingen. Vaak allemaal hetzelfde. Wij willen hierin meer diversiteit en creativiteit bieden.

Schuttingen bieden een stukje privacy en veiligheid.  Regelmatig vormen de gebruikte erfafscheidingen echter een hermetische afsluiting. Voor mensen, maar ook voor de natuur. De natuurlijke omgeving wordt opgeknipt in allemaal kleine gebiedjes. Hierdoor wordt de habitat van insecten, amfibieën en zoogdieren verkleind en versnipperd. 

Wat houdt ons tegen om onze woonomgeving speelser en natuurlijker te maken?

Prijswinnend

Met de Buurjongens hebben we meerdere prijzen gewonnen, waar we erg trots op zijn.

  • Groene Kroon Natuurprijs
  • 2 Sanoma Tuinawards
  • Biodiversiteitsprijs Ministerie van EL&I

Met wie we graag samenwerken

natuurlijk tuinieren tuinideeën

Wilde Weelde – hoveniers, kwekers, ontwerpers met ecologische visie.

mooie schutting ideeën bij festival Triodos

Bio-Kultura – voor biologische potgrond en tuinaarde.

circulaire serre met hergebruikte kozijnen

Asselgroen – hovenier en tuinontwerper regio Nijmegen

natuurlijke tuin stip hoveniers

Stip hoveniers – duurzame hovenier regio Elspeet

biologische vaste planten van houtum kwekerij

Kwekerij van Houtum – biologische vaste planten

biologische fruitbomen boomkroon natuurlijke tuin

Boomkroon – biologische fruitbomen

Met wie we graag samenwerken