Skip to main content

Tips voor flora en fauna in je tuin

Hoe maak je van je tuin een paradijs voor alles wat leeft

Tips voor dieren in de tuin

Dieren in je tuin zorgen voor verrassingen. Het maakt je tuin een fijne plek om een beetje te luieren, er gebeurt ondertussen van alles. Er zijn in Nederland een hoop dieren die best een beetje hulp kunnen gebruiken, juist ook in de bebouwde omgeving.

Egels in je tuin

Wil je je tuin aantrekkelijk maken voor egels, let dan op de volgende dingen:

Verleen toegang tot je tuin met genoeg ruimte onder je schutting of omheining. Een gat van circa 13×13 cm. Op verzoek kunnen we je Buurjongens schutting met zo’n gat uitvoeren. Met een egeltunnel kun je ook voorkomen dat er katten je tuin in komen,

Egels houden van een rommelige tuin met veel open aarde en lage begroeiing om in rond te scharrelen.

Vermijd hoge strakke borders, beter als egels tussen je planten naar beestjes kunnen zoeken. Bang voor slakken? Egels lusten ze rauw!

Plaats een egelhuis om ze de koude maanden door te laten komen.

Kijk op egelbescherming.nl voor nog meer egeltips.

tips voor meer natuur
asters in de tuin voor wilde bijen

Wilde bijen

In Nederland leven heel veel verschillende soorten bijen. Meer dan de helft van de solitair levende bijen staat op de rode lijst. Een bij heeft echter maar een klein leefgebied nodig (zo’n enkele tientallen meters). Je kunt ze dus heel goed helpen met je eigen tuin. Door voldoende en gevarieerde drachtplanten (voedsel) en nestgelegenheid te bieden help je ze zeker.

Met een insectenhotel in je schutting help je ze aan nestgelegenheid. Je kunt de bijen ook helpen door holle stengels (zoals van riet of braam) of houten blokken met gaten in de vakken te leggen.

De Bijenstichting geeft nog meer tips en heeft een demotuin die leuk is om te bezoeken. Daar zijn onze schuttingen ook te vinden, uiteraard met insectenhotels.

Zonnebloempitten voor de vogels

Het wordt gezellig in de wintertuin als je uitgebloeide zonnebloemen laat staan voor de vogels. Aan het begin van de winter zal je zien dat allerlei kleine en bijzondere vogels ze graag eten. Er zullen snel groenlingen, vinken en mezen op af komen. Laat de zonnebloemen in de zomer gewoon door de schutting groeien of bindt ze er aan vast, dat geeft de zonnebloemen extra houvast.

Ook andere bloemen kun je gerust laten staan nadat ze in de herfst uitgebloeid zijn, zoals herfstasters. Je zult zien dat daar ook vogeltjes op af komen.

Kijk op vogelbescherming.nl voor heel veel vogeltips.

zonnebloempitten voor de vogels
asters in de tuin voor wilde bijen

Vlindertuin

Met een kleine ingreep haal je vlinders in je tuin. Er is onderscheid tussen waardplanten (waar rupsen op leven) en nectarplanten (waar vlinders van leven). Planten die in de zon staan zullen eerder vlinders trekken dan in de schaduw want vlinders zoeken de warmte op.

Vul je plantenzakken in je schutting bijvoorbeeld met een vlinderstruik, ijzerhard, boerenwormkruid of geitebaard. Daarnaast zijn er ook tal van vlinderbloemenmengsels in de vorm van plantenzaden te vinden.

Er is verder een rijkdom aan tips te vinden bij de Vlinderstichting.

Plantentips

Welke planten doen het goed in de plantenvakken van de schutting en zijn tegelijkertijd goed voor de dieren in de tuin? De planten dienen als voedsel en schuilgelegenheid. Bedenk dat grotere planten de schutting mooier maken en tegelijkertijd meer insecten en vogels kunnen dienen.

eetbare planten in de tuinafscheiding

Oost-indische-kers

met eetbare bloemen en bladeren
Zonnehoed bij de tuinafscheiding

Zonnehoed

Vlinderstruik in tuinafscheiding

Vlinderstruik

Kleine struiken doen het ook goed in de schutting
Salvia paarse plant in schutting

Salvia

trekt veel wilde bijen aan
Salie in de schutting

Salie

Purperklokje in plantenbak

Purperklokje

Petunia in plantenbakken

Petunia

old-school, eenjarig en bloeit lekker lang
Lavendel in de plantenvakken van de schutting

Lavendel

Ideale plant voor in de plantenvakken
Kaukasisch vergeet-me-nietje in de schutting

Kaukasisch vergeet-me-nietje

bloeit vroeg, ook in de (half)schaduw
Groenblijvende plant Hebe in de erfafscheiding

Hebe

Groenblijvende plant, late bloeier
Engels gras in schutting

Engels gras

Combinatie van twee soorten
combinatie van Aster en Rudbeckia in de tuinafscheiding

Aster en Rudbeckia

mooie combinatie
Combinatie van Aster en Duizendknoop

Aster en Duizendknoop

Robuuste planten met mooie hoogte
Halfopen schutting met klimplant - kamperfoelie

Kamperfoelie

Kamperfoelie is leuk met een schutting te combineren. Het trekt veel bijen en vlinders klimplant – kamperfoelie en ruikt lekker in de avond.
Groene schutting ideëen met klimplanten.

Kiwi

Een kiwi wordt net als een druif lekker groot en kun je langs je schutting geleiden. Goed te combineren met een bovenbalk of met horizontale kabels of latten.

Planten voor kruidenthee

De schutting is ook een perfecte plek om kruiden te kweken voor een gezonde kruidenthee. Ecologisch tuinontwerper en herborist Wendy Grobben heeft voor ons een aantal kruiden geslecteerd. Dit zijn bijvoorbeeld vier kruiden die het goed doen in de zon en aan deze kruiden wordt in de literatuur een geneeskrachtige werking toegekend: Citroenmelisse, Salie, Griekse Bergthee en Duizendblad.

Kruiden kweken in de zon voor gezonde kruidenthee