Tips voor flora en fauna in je tuin
Hoe maak je van je tuin een paradijs voor alles wat leeft
Tips voor dieren in de tuin
Dieren in je tuin zorgen voor verrassingen. Het maakt je tuin een fijne plek om een beetje te luieren, er gebeurt ondertussen van alles. Er zijn in Nederland een hoop dieren die best een beetje hulp kunnen gebruiken, juist ook in de bebouwde omgeving.
Egels in je tuin
Wil je je tuin aantrekkelijk maken voor egels, let dan op de volgende dingen:
Verleen toegang tot je tuin met genoeg ruimte onder je schutting of omheining. Een gat van circa 13×13 cm. Op verzoek kunnen we je Buurjongens schutting met zo’n gat uitvoeren. Met een egeltunnel kun je ook voorkomen dat er katten je tuin in komen,
Egels houden van een rommelige tuin met veel open aarde en lage begroeiing om in rond te scharrelen.
Vermijd hoge strakke borders, beter als egels tussen je planten naar beestjes kunnen zoeken. Bang voor slakken? Egels lusten ze rauw!
Plaats een egelhuis om ze de koude maanden door te laten komen.
Kijk op egelbescherming.nl voor nog meer egeltips.
Wilde bijen
In Nederland leven heel veel verschillende soorten bijen. Meer dan de helft van de solitair levende bijen staat op de rode lijst. Een bij heeft echter maar een klein leefgebied nodig (zo’n enkele tientallen meters). Je kunt ze dus heel goed helpen met je eigen tuin. Door voldoende en gevarieerde drachtplanten (voedsel) en nestgelegenheid te bieden help je ze zeker.
Met een insectenhotel in je schutting help je ze aan nestgelegenheid. Je kunt de bijen ook helpen door holle stengels (zoals van riet of braam) of houten blokken met gaten in de vakken te leggen.
De Bijenstichting geeft nog meer tips en heeft een demotuin die leuk is om te bezoeken. Daar zijn onze schuttingen ook te vinden, uiteraard met insectenhotels.
Zonnebloempitten voor de vogels
Het wordt gezellig in de wintertuin als je uitgebloeide zonnebloemen laat staan voor de vogels. Aan het begin van de winter zal je zien dat allerlei kleine en bijzondere vogels ze graag eten. Er zullen snel groenlingen, vinken en mezen op af komen. Laat de zonnebloemen in de zomer gewoon door de schutting groeien of bindt ze er aan vast, dat geeft de zonnebloemen extra houvast.
Ook andere bloemen kun je gerust laten staan nadat ze in de herfst uitgebloeid zijn, zoals herfstasters. Je zult zien dat daar ook vogeltjes op af komen.
Kijk op vogelbescherming.nl voor heel veel vogeltips.
Vlindertuin
Met een kleine ingreep haal je vlinders in je tuin. Er is onderscheid tussen waardplanten (waar rupsen op leven) en nectarplanten (waar vlinders van leven). Planten die in de zon staan zullen eerder vlinders trekken dan in de schaduw want vlinders zoeken de warmte op.
Vul je plantenzakken in je schutting bijvoorbeeld met een vlinderstruik, ijzerhard, boerenwormkruid of geitebaard. Daarnaast zijn er ook tal van vlinderbloemenmengsels in de vorm van plantenzaden te vinden.
Er is verder een rijkdom aan tips te vinden bij de Vlinderstichting.
Plantentips
Welke planten doen het goed in de plantenvakken van de schutting en zijn tegelijkertijd goed voor de dieren in de tuin? De planten dienen als voedsel en schuilgelegenheid. Bedenk dat grotere planten de schutting mooier maken en tegelijkertijd meer insecten en vogels kunnen dienen.
Oost-indische-kers
Zonnehoed
Vlinderstruik
Salvia
Salie
Purperklokje
Petunia
Lavendel
Kaukasisch vergeet-me-nietje
Hebe
Engels gras
Aster en Rudbeckia
Aster en Duizendknoop
Kamperfoelie
Kiwi
Planten voor kruidenthee
De schutting is ook een perfecte plek om kruiden te kweken voor een gezonde kruidenthee. Ecologisch tuinontwerper en herborist Wendy Grobben heeft voor ons een aantal kruiden geslecteerd. Dit zijn bijvoorbeeld vier kruiden die het goed doen in de zon en aan deze kruiden wordt in de literatuur een geneeskrachtige werking toegekend: Citroenmelisse, Salie, Griekse Bergthee en Duizendblad.