plantentips

Als je iets weet van de planten die je gebruikt, is tuinieren een stuk leuker. Hoe lang ze leven, wat ze willen en wat je ermee kan. Zo kun je een gerichte keuze maken.

Heide

heide in schuttingEr bestaan veel verschillende soorten heide. Heide is wintergroen en winter- of dopheide bloeit zelfs in de winter. Het vormt een goede insectenplant, vooral rond de winter als er nog maar weinig nectar te vinden is.

Heide is een vaste plant die graag in de zon staat. Het houdt van een wat zanderige, zure grond.

Oost Indische Kers

Oost Indische Kers groeit lekker snel en krijgt veel bloemen (soms zelfs meerdere kleuren aan één plant). Regendruppels blijven heel mooi op de blaadjes liggen. De bloemen en bladeren zijn rauw eetbaar en nog lekker ook, vooral de bloemen zijn lekker zoet en pittig tegelijk.

Elk jaar opnieuw zaaien (zaden kunnen winter wel overleven in de grond). Veel voedingsstoffen zorgen voor meer blad en minder bloemen. De plant kan zowel redelijk goed tegen nat als droog.

Goudsbloem

goudsbloem in schuttingGoudsbloem krijgt veel opvallende bloemen. Deze zijn eetbaar en ook redelijk geliefd bij wilde bijen. Wordt veel gebruikt bij geneeskrachtige middelen.

Goudsbloem houdt van zon, maar doet het ook wel redelijk in de schaduw. Elk jaar opnieuw zaaien (zaait zichzelf beheersbaar uit).

Meer info over Goudsbloem.

Oregano/ Wilde Majoraan

oregano in schuttingWilde majoraan kan gemakkelijk een mooie grote bos worden in je groenschutting. Er komen veel insecten zoals bijen, hommels en zweefvliegen op af en er gebeurt dus altijd wel iets bij deze plant. Het is een fijn keukenkruid (oregano).

Een vaste plant die graag in de zon staat. Hele strenge winters zouden een probleem kunnen vormen, maar gewoonlijk doet ie het jaar na jaar.

Klik hier voor onderhoudstips voor oregano.

Petunia

Petunia dPetunia 1eed ons altijd een beetje denken aan iets ouderwets, maar we beginnen steeds beter te begrijpen waarom deze plant zo geliefd is. Ze krijgt de hele zomer door bloemen en als je een goede soort kiest, dan ruiken ze ook nog eens heel lekker in je schutting. En verder is de petunia super simpel, ze kan net als een geranium goed tegen een beetje droogte. Dus wil je een schutting vol bloemen, dan is de Petunia best het overwegen waard.