dierentips

Dieren in je tuin zorgen voor verrassingen. Het maakt je tuin een fijne plek om een beetje te luieren, er gebeurt ondertussen van alles. Er zijn in Nederland een hoop dieren die best een beetje hulp kunnen gebruiken, juist ook in de bebouwde omgeving.

Wilde bijen

In Nederland leven heel veel verschillende soorten bijen. Meer dan de helft van de solitair levende bijen staat op de rode lijst. Een bij heeft echter maar een klein leefgebied nodig (zo’n enkele tientallen meters). Je kunt ze dus heel goed helpen met je eigen tuin. Door voldoende en gevarieerde drachtplanten (voedsel) en nestgelegenheid te bieden help je ze een hoop. Met je eigen tuin help je zo aan het ontstaan van verbindingen tussen de leefgebiedjes en kunnen de bijen een partner vinden.

Buurjongens zal proberen eenvoudige tips te geven voor goede drachtplanten. Als nestgelegenheid kun je de bijen helpen door holle stengels (zoals van riet of braam) of houten blokken met gatenĀ in de vakken te leggen.

Geef ze een huisje

Insectenhotels kunnen solitaire of wilde bijen huisvesten. De solitaire soorten steken niet gauw; ze hebben geen kolonie om te verdedigen. Het zijn uitstekende bestuivers en trekken vogels naar je tuin. Insecten spelen bovendien een vitale rol in het ecosysteem. Met een insectenhotel help je ze een handje en kun je alle activiteit van dichtbij volgen. Een insectenhotel werkt overigens het beste aan een zonnige zijde.

bekijk hier een bewoond insectenhotel in werking

Zonnebloempitten voor de vogels

Het wordt gezellig in de wintertuin als je uitgebloeide zonnebloemen laat staan voor de vogels. Aan het begin van de winter zal je zien dat allerlei kleine en bijzondere vogels ze graag eten. Er zullen snel groenlingen (zie foto), vinken en mezen op af komen. Laat de zonnebloemen in de zomer gewoon door de schutting groeien voor wat extra stevigheid.

Vlindertuin

Met een kleine ingreep haal je vlinders in je tuin. Er is onderscheid tussen waardplanten (waar rupsen op leven) en nectarplanten (waar vlinders van leven). Planten die in de zon staan zullen eerder vlinders trekken dan in de schaduw want vlinders zoeken de warmte op.

Vul je plantenzakken in je schutting bijvoorbeeld met een vlinderstruik, ijzerhard, boerenwormkruid of geitebaard. Ook prachtig zijn een van de onderstaande mengsels:

Vivara vlinderbloemenmengsel

Cruydt-hoeck Wildebloemenmengsels

Er is verder een rijkdom aan tips te vinden op de site van de Vlinderstichting