Stop Saaie Schuttingen

Artikel Stop Saaie Schuttingen!

Lange meters saaie dichte schutting. Tuin na tuin die zelfde opgetrokken muur. En daarbij, die schuttingen worden steeds maar hoger en hoger. Het zorgt ervoor dat we zo min mogelijk contact hebben met de buren. Voor de dieren die in de tuin leven, vormt de schutting een levenloos obstakel. Vervolgens proberen we die lelijke schutting maar zoveel mogelijk te verbergen achter groene struiken.
En dat terwijl het gedeelte dat twee tuinen van elkaar scheidt ook omgevormd kan worden tot een levende plek. Juist rondom een erfgrens bevonden zich vroeger vaak de meeste planten en dieren. Denk aan houtwallen, hagen of begroeide muurtjes. Deze zijn langzaam uit de bebouwde omgeving verdwenen. Een nieuwbouwwijk van tegenwoordig staat vol met kale geïmpregneerd houten wanden waar niets op leeft. Wat als de tuinafscheiding de planten en dieren nou eens een handje kan helpen in plaats van in de weg te staan.

saaie schuttingen nieuwbouw

Initiatief voor een levende erfafscheiding
De Buurjongens zijn daarom een initiatief gestart om in actie te komen tegen dichte, levenloze tuinafscheidingen: Stop Saaie Schuttingen!  
Daarmee willen ze de trend verbreken van lange rijen dezelfde hoge, dichte schuttingen. Zij willen daarentegen de tuinafscheiding weer tot leven laten komen en bereiken dat een schutting tuinen met elkaar verbindt. Dat mensen plezier mogen beleven aan hun erfafscheiding. Door bijvoorbeeld plantenvakken, voedertafeltjes en insectenhotels in de schutting te integreren, wordt allerlei leven aangetrokken. Mezen die wat te eten komen halen, egels die onder de schutting doorkruipen, er valt van alles te zien. Tegelijk ontstaat er een ruimtelijk en gevarieerd beeld.

Om dit initiatief concreet te maken, maken de Buurjongens alternatieve schuttingen, samen met de sociale werkplaats. De schuttingen zijn ontworpen om plek en doorgang te bieden voor planten en dieren. Daarbij wordt rekening gehouden met het feit dat je als mens behoefte hebt aan privacy, en dat burencontact ook mogelijk is. Door lokale, onbehandelde houtsoorten te kiezen wordt het milieu ontzien, ook in je eigen tuin.

groene schutting met wilgen in Amersfoort

Een goeie buur 
De schutting is zo’n beetje het symbool van het burenconflict. En dat is niet gek: twee gezinnen dicht op elkaar. Samen beslissen ze over iets wat de grens gaat vormen voor de volgende vijftien jaar. De eerste neiging is, maak het dicht, ik wil de buren niet zien! Maar je buren nooit zien, is dat beter voor de onderlinge relatie dan af en toe een praatje maken? De Buurjongens geloven van niet. In veel gevallen zal juist een korte ontmoeting bij de voordeur of je schuur voor een positieve relatie zorgen.

Eigenlijk is de schutting een heel eigenaardig product. Wanneer moet je nou zo’n grote (en persoonlijke) aankoop doen met een minder bekend persoon? Op zich niet gek dat dit product zo saai is: het is het ultieme compromis. De Buurjongens denken dat dat niet hoeft en zien dit als een kans: een betere buurt begint tussen buren.

Er is nog meer aan de hand: waarom is de haag steeds minder populair? Het kost te veel ruimte, te veel tijd en mensen weten niet meer hoe er mee om te gaan. Zonde want hierdoor verdwijnen steeds meer diersoorten uit de bebouwde omgeving. Ook dat is voor Buurjongens een reden om schuttingen anders te maken.

mooie schutting met buren

Vijf tips om je tuinafscheiding tot leven te laten komen
Door goed na te denken over de tuinafscheiding en de border in jouw eigen tuin, kun je er een fantastische plek van maken. Hierbij vijf tips voor het ontwerpen van jouw groene erfgrens.

  1. Bedenk waar je graag privacy wilt en waar je schutting wat meer open mag zijn. Een meer open schutting zorgt voor een natuurlijk schaduwspel en het geeft een ruimtelijker beeld en gevoel. De dieren kunnen door de openingen makkelijker van tuin naar tuin bewegen.
  2. Bepaal hoe hoog je wilt dat de schutting wordt en of overal dezelfde hoogte nodig is? Met een lagere schutting lijkt je tuin groter en heb je meer zonlicht. In wat langere tuinen is het vaak mooi om wat verder in de tuin met lagere delen te werken.
  3. Het is leuk om na te gaan welke dieren in je buurt voorkomen en hoe je die kunt helpen. Bij de lokale natuurvereniging weten ze hier alles van.
  4. De tuinafscheiding bestaat niet alleen uit een schutting, maar ook uit de borders. Zorg dus voor een samenspel tussen schutting en borders. Plant een struik langs de border waar vogels, zoals de heggemus, in kunnen schuilen. Leid klimplanten door je schutting en er boven langs. Een trellis of verhoogde bovenbalk begeleiden deze klimplanten en zorgen voor een mooie samenwerking tussen planten en schutting. Zo maak je de randen van je tuin minder hard. Bovendien trek je hiermee allerlei vogels en vlinders aan, die bijvoorbeeld op de kamperfoelie of braam afkomen.
  5. Schuw je buren niet! Dit is soms een heikel punt, maar juist door samen met je buren de erfgrens slim vorm te geven, kun je de onderlinge relatie (en dus je eigen woonplezier) een positieve impuls geven en dit kan tot onverwachte dingen leiden. Laat je verrassen door de druivenrank die over de schutting heen groeit. Bij klanten van de Buurjongens is bijvoorbeeld het voedertafeltje in de schutting een hit. Deze levert voor beide kanten kijkplezier op en tegelijkertijd creëert dit een kleine opening op ooghoogte die leidt tot een leuk burengesprek op z’n tijd.

Buurjongens Plantenschutting een groene schutting voor een vogelrijke tuin

Maak er echt iets moois van en Stop die Saaie Schuttingen!